Политика за защита на личните данни

Поверителността на Вашите лични данни е важна за нас. Поели сме ангажимент да защитаваме всички лични данни, които ни давате. Този документ, който ще актуализираме от време на време, описва какво правим с личните Ви данни. Освен това той съдържа указания как да се свържете с нас, ако имате някакви въпроси във връзка с това.

В Rentalcars.com предлагаме онлайн наемане на коли и съпътстващи продукти през наши собствени уебсайтове и мобилни приложения, както и през други онлайн "платформи", като уебсайтове на партньори. Тези правила важат за всички тези платформи.

Защита на личните данни

Какви лични данни се използват от Rentalcars.com?

Когато резервирате кола или поискате оферта, ние Ви питаме за данните, които ни трябват, за да Ви дадем, каквото искате. Те могат да включват името на основния шофьор, възраст, данни за контакт (имейл, адрес и телефонен номер), дата и място на раждане, информация за свидетелството за правоуправление и информация за плащане.

За да бъде по-лесно, можете да си направите потребителски акаунт. Това Ви позволява да запазите личните си настройки и да преглеждате и управлявате резервациите си.

Когато посещавате нашите уебсайтове, възможно е да съберем определени данни дори ако не резервирате кола. Те могат да включват Вашия IP адрес и кой браузър използвате, както и данни за операционната система на компютъра Ви, версия на приложението, езикови настройки и посетени страници. Ако използвате мобилно устройство, възможно е и да съберем данни, които идентифицират устройството Ви, специфични за устройството настройки и характеристики, както и географска ширина/дължина. Възможно е и да изчислим и обработим данни, свързани с приложенията, инсталирани на мобилното Ви устройство (например наименование, описание и категория). Никои от тези данни сами по себе си няма да могат да ни каже кой сте Вие, но все пак може да се смятат за "лични" данни.

Възможно е и да получим информация за Вас, когато използвате определени услуги на социални медии.

Защо Rentalcars.com събира, използва и споделя Вашите лични данни?

 • Резервации: Първо и най-важно, използваме личните Ви данни за осъществяване и администриране на Вашата резервация на кола, както и за да препратим необходимите подробности на предоставящия колата. Възможно е и да ги използваме за осъществяване и администриране на резервациите на всякакви съпътстващи продукти (например застраховка) и за да препращаме необходимите подробности на съответния доставчик.
 • Обслужване на клиенти: Предоставяме международно обслужване на клиенти, денонощно и без почивен ден, на над 40 езика. Споделянето на данните Ви с нашия персонал по обслужване на клиенти ни позволява да Ви помогнем, когато това Ви е нужно: например да Ви помогнем да си намерите кола или да отговорим на въпросите Ви.
 • Отзиви на клиенти: Възможно е да използваме Вашата информация за контакти, за да Ви изпратим кратък въпросник относно наемането на кола от Вас. Той ще ни помогне да разберем и подобрим услугата си и услугата, предоставяна от нашите партньори.
 • Маркетингови дейности: Използваме личните Ви данни и за маркетингови дейности в съответствие с разрешеното от закона. Например:
  • Възможно е да ги използваме, за да се свържем с Вас по пощата, по телефон, имейл или чрез SMS с информация за последните ни новини, оферти или актуализации, включително подробности за нашите (или на фирмите от наша група или свързаните с нас партньори) стоки и услуги, специални предложения, отстъпки или промоции, нови продукти или услуги, както и предстоящи събития или конкурси. Вие давате съгласието си за това, когато кликнете върху "Резервирай сега" на формуляра за резервиране, освен ако не се откажете чрез поставяне на отметка в съответната кутийка (можете да се откажете по всяко време и чрез кликване на "отмени абонамента" в имейла или чрез изпращане на отговор STOP на краткия код в SMS-a).
  • Възможно е да ги използваме, за да се свържем с Вас по телефон, имейл и/или чрез SMS с информация за продукти за допълнително покритие, които не сте включили в резервацията си на кола. Отново давате съгласието си за това, когато кликнете върху "Резервирай сега" на формуляра за резервиране, освен ако не се откажете чрез поставяне на отметка в съответната кутийка.
  • Възможно е въз основа на информацията, която споделяте с нас, да виждате индивидуализирани оферти на нашите уебсайтове, в мобилните приложения или на уебсайтове на трети страни, включително сайтове на социални медии.
 • Други комуникации: Възможно е да има други случаи, в които да се свържем с Вас по имейл, телефон или чрез SMS, според информацията за контакти, която споделите с нас. Би могло да има редица причини за това:
  • Възможно е да е необходимо да отговорим на Ваше запитване и да го обработим.
  • Ако не сте финализирали дадена резервация онлайн, възможно е да Ви изпратим имейл, за да Ви напомним да го направите. Смятаме това за полезна услуга, защото Ви позволява да продължите с резервацията, без да се налага да намирате колата отново или да попълвате данните за резервацията от самото начало.
  • Когато използвате нашите услуги, възможно е да Ви изпратим въпросник или да Ви помолим да споделите Вашите впечатления като наш клиент.
  • Възможно е да Ви изпратим други материали във връзка с Вашата резервация, като информация за контакти с Rentalcars.com или доставчика на Вашата кола – или резюме на предходните Ви резервации.
 • Пазарни проучвания: Понякога молим клиентите си да вземат участие в пазарно проучване. Всякакви допълнителни лични подробности, които ни давате като част от това проучване, ще бъдат използвани само с Вашето съгласие.
 • Откриване и предотвратяване на измами: Възможно е да използваме личните Ви данни за откриване и предотвратяване на измами и други незаконни или нежелани дейности.
 • Подобряване на услугите ни: В заключение, използваме личните данни за аналитични цели, за подобряване на услугите ни, за усъвършенстване на обслужването на потребителите, както и за подобряване на функционалността и качеството на нашите онлайн услуги за пътуващи.

Как Rentalcars.com споделя Вашите данни с трети страни?

В определени ситуации е възможно да споделим Вашите лични данни с трети страни.

 • Фирмата/фирмите, предоставящи Вашата кола и/или съпътстващите продукти: За завършване на резервацията Ви ни е необходимо да изпратим съответните данни за резервацията на фирмата/фирмите, предоставящи колата Ви и/или съпътстващите продукти, които сте резервирали. Например: Вашето име, възраст, данни за контакт (имейл, адрес и телефонен номер), дата и място на раждане, информация от паспорта, информация от свидетелството за управление на МПС, информация за плащане и евентуални предпочитания, които сте посочили при резервирането.
 • Други фирми от корпоративното семейство на Rentalcars.com: За Ваша поддръжка по време на резервирането на колата и през цялото време на наемането е възможно да споделим Вашите данни с други членове на корпоративното семейство на Rentalcars.com (вижте За Rentalcars.com).Възможно е Вашите данни да бъдат споделени и с нашето дружество майка, The Priceline Group, както и с нашите дружества сестри (например Agoda.com, Booking.com, priceline.com, KAYAK и OpenTable), и да бъдат анализирани, за да Ви предложим персонализирана услуга, както и да Ви изпращаме оферти във връзка с пътувания, които биха могли да Ви заинтересуват.
 • Трети страни - доставчици на услуги: Възможно е да използваме трети страни - доставчици на услуги, за да обработим личните Ви данни за целите, описани по-горе. Например възможно е да ги използваме за връзка с Вас или за да изпратим резервация от наше име на фирмата, предоставяща колата Ви, или за управление на аспекти на нашия уебсайт, центровете ни за телефонни услуги или маркетингови дейности. Когато дадена резервация изисква това, възможно е и да работим с доставчици на платежни услуги - трети страни, за да уредим плащането или гаранцията а плащането. Също така работим с рекламни мрежи - трети страни, за да извършваме маркетинг на услуги на други платформи, както и с доставчици - трети страни за аналитични цели. Всички тези страни ще бъдат обвързани със споразумения за конфиденциалност, като няма да им бъде позволено да използват личните Ви данни за каквито и да било цели, различни от гореописаните.
 • Нашите бизнес партньори: Работим с партньорски уебсайтове по целия свят, за да дистрибутираме колите на нашите уебсайтове и мобилни приложения. Когато резервирате на някой от техните уебсайтове, възможно е те да споделят част от личните Ви данни с нас. По същия начин е възможно и ние да споделим информация с тях: например за маркетингови цели или за да могат да управляват резервацията Ви или да отговорят на евентуални въпроси във връзка с нея. В този контекст Вашите данни се подчиняват на правилата за защита на личните данни на тези бизнес партньори.
 • Компетентни власти: Възможно е да споделим Вашите лични данни с държавни или разследващи органи, ако това се изисква по закон (или всякаква друга разпоредба, равносилна на закон). Тези изисквания включват съдебни заповеди, призовки и нареждания, произхождащи от съдопроизводството и наказателното разследване. Възможно е и да разкрием личните Ви данни, ако това е строго необходимо за предотвратяването, разкриването или съдебното преследване на престъпни деяния.

Как се използват мобилните устройства от Rentalcars.com?

Имаме безплатни приложения за различни мобилни устройства. Тези приложения събират и обработват личните Ви данни по начин, който в голяма степен е еднакъв с този на уебсайтовете ни – като Ви позволяват да използвате също услуги за определяне на местоположението, за да откриете местни услуги за коли под наем.

Сигурност

Какви процедури за сигурност са въведени от Rentalcars.com за опазване на личните Ви данни?

В съответствие със законодателството за защита на данните на Обединеното кралство и Европейския съюз спазваме подходящи процедури за предотвратяване на нерегламентиран достъп и неправомерна употреба на личните Ви данни.

Използваме подходящи бизнес системи и процедури, за да защитим Вашите лични данни. Използваме и процедури за сигурност и технически и физически ограничения за достъпа и използването на лични данни на нашите сървъри. Достъпът до лични данни е позволен само на упълномощени лица от персонала в хода на тяхната работа.

Маркетингови имейли

Как можете да контролирате маркетинговите имейли?

Когато резервирате кола или отправите запитване за цена, ние обясняваме как можете да се откажете от маркетингови и търговски имейли. Също така можете да се откажете по всяко време чрез кликване на "отказ от абонамента" във всеки от тези имейли.

Свържете се с нас

Как можете да контролирате личните данни, които сте дали на Rentalcars.com?

Можете да поискате копие от информацията, която имаме за Вас, чрез имейл до dataprotectionofficer@rentalcars.com (като посочите "Data Query" (Искане за достъп) в полето за тема) или по пощата на адрес: Sunlight House, Quay Street, Manchester, M3 3JZ, United Kingdom. За да останат данните Ви в безопасност, е възможно да поискаме допълнителна информация за потвърждаване на самоличността Ви. Ако забележите някакви грешки в данните си, съобщете ни за това (по имейл или по пощата на същия адрес), за да можем да ги поправим.

Ако имате някакви въпроси, безпокойства или коментари по тази Политика за защита на личните данни, изпратете ни имейл на dataprotectionofficer@rentalcars.com, като посочите "Privacy" (Поверителност) в полето за тема. Офисите на Rentalcars.com се намират на адрес: Sunlight House, Quay Street, Manchester, M3 3JZ, United Kingdom.