Можем ли да Ви помогнем?

Можете винаги да се свържете с нас – но преди да го направите, прегледайте нашия списък от Често Задавани Въпроси. Отговорът, който търсите може да е вече там...

Какво е необходимо да представя, за да взема автомобила?

Основният шофьор трябва да представи три документа (всички на негово име):

 1. кредитна карта с достатъчен кредит за покриване на депозита за автомобила;
 2. нормално (без ограничения) свидетелство за управление на МПС, получено преди не по-малко от две години;
 3. ваучера за наемане на автомобила, издаден от Rentalcars.com, или електронния ваучер, изтеглен с нашето мобилно приложение.

Допълнителните шофьори трябва да представят нормални свидетелства за управление на МПС на свое име.

При получаване на автомобила трябва да заплатите за допълнителните шофьори и допълнителното оборудване, затова е добре да предвидите тези разходи по кредитната си карта. Размерът на депозита е посочен в общите правила за наемане на автомобила, както и във ваучера.

Мога ли да наема автомобил, ако нямам кредитна карта?

Не, за съжаление — почти винаги е необходимо да имате кредитна карта.

Фирмата за коли под наем блокира депозит по кредитната карта на основния шофьор, преди да предаде ключовете на наемания автомобил. Без кредитна карта фирмата не може да направи депозита и не предава ключовете.

Може да проверите дали е необходимо да имате кредитна карта в общите правила за наемане на автомобила, раздел „Какво трябва да представите при получаване на автомобила“.

Как да променя резервацията си/да добавя номера на полета?

От нашата начална страница изберете „Управление на резервация“. Имате възможност да промените продължителността на пътуването и типа на желания автомобил, както и да добавите допълнителна информация, например номера на полета, с който пристигате.

Ние не начисляваме административни такси, когато променяте резервацията си. От друга страна, при каквато и да е промяна на резервацията цената вероятно също ще се промени.

За предпочитане е да направите промените колкото е възможно по-рано. Ние винаги полагаме всички усилия, но понякога фирмите за коли под наем, с които работим, не са в състояние да изпълнят промени, заявени в кратък срок преди началото на пътуването.

Какви начини на плащане приема Rentalcars.com?

При нас резервацията на автомобил под наем може да направите с почти всички кредитни и дебитни карти. Докато правите резервацията, Ви уведомяваме какви начини на плащане приемаме.

За нас е важно също да знаете, че основният шофьор трябва да носи кредитната си карта, за да може да получи автомобила. Това е необходимо, за да може фирмата за коли под наем да блокира депозит по кредитната карта на основния шофьор.

На нашия сайт може да платите наема за автомобила по начина, който предпочитате — не е необходимо да използвате една и съща кредитна карта при резервацията и при плащане на депозита.

Как да отменя резервацията си?

За да отмените направена резервация, отворете „Управление на резервация“, въведете данните си и отменете резервацията.

Ако се налага да промените плановете си, но все пак желаете да наемете автомобил, отворете Управление на резервация“ и вместо да отмените, просто коригирайте резервацията.

Какви са правилата при отмяна на резервация?

Ако отмените резервацията ПО-РАНО от 48 часа преди времето, когато трябва да получите автомобила, получавате обратно цялата платена сума. Ако обаче сте платили депозит при резервацията, няма да го получите обратно.

Ако отмените резервацията ПО-МАЛКО от 48 часа преди времето, когато трябва да получите автомобила, възстановената сума се намалява със стойността на наема за три дни.

Ако при резервацията на автомобила сте платили депозит, възстановената сума се намалява със стойността или на депозита, или на наема за три дни — която е по-голяма.

Ако резервацията е за по-малко от три дни, няма да получите обратно нищо. Това се отнася и за случая, когато ни се обадите за отмяна на резервацията от офиса на фирмата за коли под наем.

Нямате право на възстановяване на платени суми, ако отмените резервацията СЛЕД времето, когато е трябвало да получите автомобила.

Ако не отидете да получите автомобила (обикновено се нарича „неявяване“), нямате право на възстановяване на платени суми.

Фирмите за коли под наем наричат „неявяване“ случаите, когато не получите автомобила (например по следните причини): Не се явите в уговорената дата и час, нямате изправни документи, нямате право да наемете автомобила, основният шофьор няма кредитна карта с достатъчен кредит за депозита.

Някои фирми за коли под наем имат по-различни правила за отмяна на резервация, с които може да се запознаете в общите правила за наемане на избрания автомобил, когато правите резервацията.

Заплаща ли се за допълнителни шофьори?

При получаване на автомобила заплащате на фирмата за допълнителните шофьори, които желаете да включите.

Допълнителни шофьори може да добавяте, когато правите първоначалната резервация или по-късно от страницата „Управление на резервация“, като промените резервацията, за да включва допълнителен шофьор.

Ще трябва ли да плащам допълнително на място на фирмата за коли под наем?

Да, понякога.

Ще платите депозит за автомобила и такси за допълнително оборудване или допълнителни шофьори, които поискате.

Други разходи зависят от това, къде наемате автомобила, от възрастта на шофьора(ите) и от особеностите на Вашия маршрут. Ето някои примери за допълнителни плащания:

държавни такси и данъци, местни такси, такси за връщане на автомобила на друго място (еднопосочно пътуване), за гориво, за използване на кредитна карта, за оборудване на автомобила за зимни условия, за млад шофьор, за възрастен шофьор, за получаване/връщане извън работното време, за пътна помощ, за пробег, за преминаване през граници.

Допълнителна информация може да намерите в общите правила за наемания автомобил.

Какви са изискванията към свидетелството за управление на МПС?

При получаване на автомобила трябва да представите свидетелството си за управление на МПС.

Фирмите за коли под наем изискват шофьорите да притежават нормално (без ограничения) свидетелство за управление на МПС поне от две години. Не се приемат временни свидетелства за управление.

В някои държави е необходимо освен националното да имате и международно свидетелство за управление. Във ваучера, който получавате от нас след резервацията, се посочва дали Ви е необходимо международно свидетелство за управление на МПС.

Ако имате свидетелство за управление, издадено от Обединеното кралство, и наемате автомобил в Обединеното кралство, фирмата за коли под наем може да поиска Вашия код. Допълнителна информация можете да намерите тук.

Как да платя за допълнително оборудване?

При получаване на автомобила плащате на фирмата за коли под наем за допълнителното оборудване, което желаете, например детска седалка, GPS, вериги за сняг.

Ако пожелаете още оборудване, след като сте направили резервацията, отворете „Управление на резервация“ и изберете „Промяна“, за да добавите нужното.

Тъй като за това допълнително оборудване заплащате директно на фирмата за коли под наем, ние не можем да гарантираме, че тя има на разположение всичко, което Ви е необходимо.

За някои автомобили ние можем да приемем плащане за допълнително оборудване и съответно да гарантираме, че ще го получите. Ще Ви уведомим дали тази възможност съществува за избрания от Вас автомобил. Ние работим по въпроса, тъй като знаем, че ще улесни нещата, и се надяваме да разширим тази услуга.

Как да поискам фактура или разписка?

Разписка или фактура може да получите по всяко време, като отворите „Управление на резервация“ и изберете „Разписка“.

Свържете се с нас, ако е необходимо фактурата или разписката да се измени по някакъв начин.

Мога ли да отида с наетия автомобил в друга държава?

Ако желаете да получите автомобила в една държава, а да го върнете в друга, резултатите от търсенето показват само автомобилите, с които може да направите това.

Ако планирате да прекосявате граници с автомобила, имайте предвид следното:

 1. Може да се наложи да платите повече.

  Често има допълнителни такси, данъци или допълнителни застраховки, които трябва да платите на фирмата за коли под наем.

 2. Може да е невъзможно.

  В зависимост от фирмата, от която наемате автомобила, понякога е невъзможно да пътувате с него в друга държава.

Свържете с нас, ако желаете да пътувате с наетия автомобил в друга държава, за да обсъдим различните възможности.

Какво да направя, ако имам въпроси след края на наемния период?

Изберете „След връщане на автомобила“ по-долу, въведете данните за резервацията, попълнете бланката и ние ще обмислим проблема.

Какви са правилата по отношение на горивото?

Правилата по отношение на горивото за наетия автомобил определят как заплащате горивото и дали трябва да напълните резервоара, преди да върнете автомобила.

Правилата по отношение на горивото за всеки конкретен автомобил са ясно посочени до описанието му. При повечето автомобили правилото е „Пълно за пълно“, което е най-изгодният вариант. Получавате автомобила с пълен резервоар и трябва да го върнете с пълен резервоар.

Каква допълнителна застраховка предлага Rentalcars.com?

Rentalcars.com предлага застраховката „Пълна защита“, която Ви възстановява разходи, ако автомобилът претърпи щети или бъде откраднат и фирмата за коли под наем задържи депозита или поиска допълнително заплащане за щетите.

Застраховката „Пълна защита“ обхваща депозита, който оставяте при получаване на автомобила, самоучастието, всички външни детайли на автомобила, които не се покриват от базовата застраховка на автомобила, а също разходи за теглене и административни разходи, които може да се наложи да заплатите. Допълнителна информация за застраховката „Пълна защита“ на Rentalcars.com

Какво да направя, ако не съм получил потвърждение за резервацията?

Повечето резервации потвърждаваме веднага, а почти всички — в границите на 48 часа. Ако не можем за потвърдим резервацията до 48 часа, ние се свързваме с Вас, за да обясним причините.

След потвърждаване може да проверявате състоянието на резервацията от „Управление на резервация“.

Ако при първоначалната резервация платите депозит, ваучера за резервирания автомобил получавате, когато платите изцяло резервацията.

Къде мога да намеря информация за застрахователното покритие на наемания автомобил?

Застраховките, които има наеманият автомобил, са посочени в общите правила. За да ги прегледате, отворете „Общи условия“ за избрания автомобил; в края на раздел „Важна информация“ се намират „Пълни правила и условия“.

Всички стандартни застраховки на автомобила се осигуряват от фирмата за коли под наем. Подробна информация за тези застраховки е налична в договора за наемане, който подписвате при получаване на автомобила.

Какви застраховки има наеманият автомобил?

Всички отдавани под наем автомобили трябва да имат застраховка ограничаване на отговорността при щета (CDW) и защита срещу кражба (TP). В зависимост от фирмата, която отдава автомобила под наем, застраховките:

 • са включени в наема за колата, когато правите резервацията, или
 • се осигуряват от фирмата, чиято кредитна карта използва основният шофьор, или
 • при получаване на автомобила се закупуват от фирмата за коли под наем.

Подробна информация за включените в резервацията застраховки е налична в общите правила, както и във ваучера за наемания автомобил.

Мога ли да получа обратно част от наема, ако върна автомобила по-рано?

За съжаление не можем да Ви върнем парите за неизползвана част от срока за наемане.

Причината е, че сме се ангажирали от Ваше име за целия срок, и фирмата, която отдава автомобила под наем, очаква той да се използва през целия период. Тя планира потребностите си от автомобили и места за паркиране според информацията в първоначалната резервация.

Какво означава самоучастие?

Самоучастие е сумата, до която се ограничава Вашата отговорност при повреждане на автомобила (когато има застраховка CDW) или при кражба на автомобила (когато има застраховка срещу кражба (TP)).

Информация за размера на самоучастието е налична в общите правила за наемания автомобил, както и във ваучера.

Какво означава ограничаване на отговорността при щета (CDW)?

Ограничаването на отговорността при щета (CDW) е вид застраховка за автомобили, отдавани под наем. Тя ограничава отговорността на шофьора, ако автомобилът претърпи щети.

Това означава, че фирмата, отдала автомобила под наем, няма да изисква от Вас да покриете изцяло щетите, нанесени, докато го наемате.

Почти винаги застраховката е със самоучастие, което означава, че Вие заплащате първата част от разходите за ремонт.

Конкретните условия на застраховката CDW зависят от фирмата, която отдава автомобила под наем и от това, къде наемате автомобила.

Обикновено застраховката не покрива щети по стъклата, гумите и шасито, смяната на ключалки и ключове, както и разходите за теглене. Това означава, че при повреда по тези части на автомобила или ако се наложи теглене, трябва да заплатите пълните разходи, а не само сумата на самоучастието.

Освен това застраховката CDW е валидна само ако спазвате условията на договора за наем (който подписвате при получаване на автомобила). Това означава, че ако например управлявате автомобила в нетрезво състояние или паркирате на опасно място и автомобилът претърпи щети, Вие носите отговорност за пълния размер на разходите за ремонт, а не само до сумата на самоучастието.

Какво означава защита срещу кражба (TP)?

Защитата срещу кражба (TP) е вид застраховка за автомобили, отдавани под наем. Тя ограничава отговорността на шофьора при кражба на наетия автомобил.

Това означава, че фирмата, отдала автомобила под наем, няма да изисква от Вас да покриете изцяло щетите, ако автомобилът бъде откраднат, докато го наемате.

Почти винаги застраховката е със самоучастие, което означава, че Вие заплащате първата част от разходите за ремонт или подмяна.

Конкретните условия на застраховката TP зависят от фирмата, която отдава автомобила под наем, и от това, къде наемате автомобила.

Застраховката TP е валидна само ако спазвате условията на договора за наем (който подписвате при получаване на автомобила). Това означава, че ако например оставите автомобила отключен и той бъде откраднат, Вие носите отговорност за пълния размер на разходите за ремонт или подмяна, а не само до сумата на самоучастието.

Какво да направя при получаване на автомобила?
 1. Огледайте автомобила

  Обиколете го отвсякъде и погледнете вътре, като гледате за повреди. Ако откриете такива, поискайте от агента на фирмата за коли под наем да впише повредите в договора за наемане. Фотографирайте автомобила, за да знаете в какво състояние е бил при получаването му.

 2. Проверете какво гориво използва автомобилът

  Отворете капачката, за да проверите дали е бензин, или дизел. Ако е бензин, на нея може да пише „95“. Ако не сте уверени какво е горивото, попитайте агента, преди да потеглите.

 3. Погледнете показанието на приборното табло

  Горивото при автомобилите под наем обикновено се предоставя при условие „Пълно за пълно“, което означава, че получавате автомобила с пълен резервоар и трябва да го върнете с пълен резервоар. Завъртете ключа, за да проверите дали резервоарът е пълен (и дали светлините работят).

 4. Подгответе маршрута си

  Ако автомобилът има GPS, е добре да го настроите на Вашия език, преди да потеглите.

 5. Не бързайте

  След като всички си поставят предпазните колани, отделете една минута да регулирате огледалата и седалката, да проверите как се включва задна предавка и къде са различните индикатори.

 6. Потърсете бензиностанция

  Когато потеглите, следете за близка бензиностанция. Това ще Ви спести напрежението в последната минута, когато трябва да напълните резервоара, преди да върнете автомобила.

Защо трябва да подписвам договор с доставчика на автомобила?

Договорът, който подписвате, определя с какво се съгласявате, когато наемате автомобила от фирмата.

Rentalcars.com действа като брокер или агент.

Ние свързваме клиентите с фирмите за коли под наем и приемаме резервации. Договорът за наем, който подписвате, е различен в зависимост от фирмата, която отдава автомобила, и от държавата, в която го наемате.

Както при всеки друг договор, който подписвате, трябва да се убедите, че знаете и приемате това, с което се съгласявате.

Как да избягна начисляване на допълнителни такси при връщане на автомобила?

Върнете автомобила навреме, с нужното количество гориво, без нови повреди и не прекалено замърсен.

При връщане на автомобила фирмата, която го е отдала под наем, може да поиска да платите за:

 • цял допълнителен ден, ако закъснеете с връщането,
 • допълнително гориво плюс такса за извършване на зареждането,
 • почистване на автомобила, ако е много замърсен,
 • новонанесени повреди.
Какво да направя, ако автомобилът се повреди или участва в пътно произшествие?

Ако автомобилът се повреди, незабавно позвънете на номера за спешни случаи на фирмата, от която сте го наели. Този телефонен номер е посочен в договора за наемане, който подписвате при получаване на автомобила.

Фирмата, от която сте наели автомобила, ще Ви инструктира какво да направите.

Пазете на сигурно място всички документи, които получавате.

Ако участвате в пътнотранспортно произшествие, позвънете на номера за спешни случаи на фирмата, от която сте наели автомобила. Този телефонен номер е посочен в договора за наемане, който подписвате при получаване на автомобила.

Позвънете на полицията, за да съобщите за произшествието.

По-късно фирмата, от която сте наели автомобила, ще поиска да попълните бланка за деклариране на обстоятелствата при произшествието.

Защо фирмата за коли под наем ми начислява такси?

Има няколко причини да се наложи да плащате директно на фирмата за коли под наем.

Когато получавате автомобила, заплащате на фирмата за допълнителни шофьори и допълнително оборудване.

Ако решите да закупите застраховката „Пълна защита“ от Rentalcars.com, ние осигуряваме покритието, а Вие ни плащате, когато правите резервацията. Ако решите да закупите застраховка от фирмата, когато получавате автомобила, фирмата осигурява покритието, а Вие плащате направо на нея. Застраховането на отдавани под наем автомобили е сложно и може да бъде объркващо. Допълнителна информация за застраховката „Пълна защита“ на Rentalcars.com.

След приключване на наема фирмата може да поиска да заплатите за допълнително гориво, глоби за паркиране и други нарушения или за повреди по автомобила.

Всички допълнителни плащания трябва да са посочени в документите, които получавате от фирмата (макар че някои глоби за нарушения и неправилно паркиране може да пристигнат по-късно).

Ако не разбирате документите, които получавате, или не сте сигурни за какво точно трябва да платите, свържете се с нас чрез раздела [След връщане на автомобила] по-долу и ние ще проверим.

Как да си създам профил?

От нашия уебсайт изберете „Вписване“ и „Създаване на профил“.

За създаване на профил са необходими само адрес на електронна поща и парола. След това получавате от нас съобщение по електронната поща за потвърждаване на профила.

След като вече имате създаден профил, може да влизате в него и да следите състоянието на всички свои резервации.

Мога ли да получа или да върна автомобила извън работното време?

Когато търсите автомобил под наем, Ви питаме за датата и часа на получаване и на връщане на автомобила. След това Ви показваме автомобилите, които може да наемете за посочения период. Ако няма такива, предлагаме други възможни варианти, които са най-близки до желаното от Вас.

Ако плановете Ви се променят, след като направите резервацията, можете да коригирате времето на получаване и на връщане от „Управление на резервация“ и ние ще Ви покажем автомобилите, които са на разположение през новия период.

Някои фирми за коли под наем предлагат за определени офиси и срещу допълнително заплащане възможност за обслужване извън нормалното работно време. Други фирми и офиси не предлагат обслужване извън работното време.

Ще Ви съобщим, ако възникне проблем с обслужването в извънработно време по Вашата резервация.

Какво става, ако полетът ми закъснее или бъде отменен?

Ако при резервирането сте посочили номера на полета, с който пристигате, фирмата за коли под наем може да го проверява и при необходимост да задържи автомобила за Вас до един час.

Ако полетът Ви закъснее, а Вие не сте посочили номера му при резервирането, позвънете ни колкото е възможно по-рано на телефона, посочен във ваучера за наемания автомобил.

Ние не можем да контролираме закъсненията и отмяната на полети, поради което Rentalcars.com не поема никаква отговорност за причинени от тях проблеми или разходи.

Трябва ли да оставя депозит, когато получавам автомобила?

Да. При получаване на автомобила фирмата, която го отдава под наем, иска депозит за покриване на разходите при повреждане или кражба на автомобила, докато го наемате. Сумата на депозита временно се блокира/изтегля от кредитната/дебитната карта на основния шофьор и се задържа до изтичане на срока на наема.

Ако в края на срока на наема върнете автомобила без допълнителни повреди, фирмата деблокира/връща сумата в рамките на седем работни дни.

Ако по кредитната карта на основния шофьор няма достатъчно средства за депозита, може да не получите разрешение да вземете автомобила или да трябва да закупите от фирмата допълнителна застраховка.

Това е обичайната практика на всички фирми за коли под наем.

Каква допълнителна застраховка мога да закупя от фирмата за коли под наем?

Различните фирми за коли под наем предлагат различни допълнителни застраховки, но най-често срещана е суперзастраховката, освобождаваща от отговорност при щета (SCDW). В зависимост от фирмата полицата за SCDW може да:

 • обхваща части на автомобила, които не се покриват от стандартната полица CDW (например стъкла и гуми);
 • намали сумата на самоучастието — ограничението на максималната сума, която трябва да заплатите, ако повредите покрита със застраховка част на автомобила;
 • премахне самоучастието, така че да не е необходимо да оставяте депозит или да плащате за повреди по застрахованите части на автомобила.